Психолог във Варна , Изработка на персонални и фирмени уебсайтове


Open your mind » Любопитно

Знаете ли че, сперматозоидите можели да смятат.

Сперматозоидите разполагат със своеобразен интелект и са способни на специфични изчисления.
Това установиха учени от германския институт “Макс Планк”, цитирани от британският вестник “Сайънс дейли”.
Екипът на д-р Луис Алварес внимателно проследил начина, по който сперматозоидите плуват в търсене на яйцеклетка, която да оплодят. За да се случи това, тя от своя страна им помагала, като им подавала насочващи сигнали.
Много важен фактор в процеса на търсене обаче се оказали калциевите йони, които влияят на движението на опашките на сперматозоидите.
Отначало учените мислели, че семенната течност реагира на определена концентрация на калций в средата. Но при по-задълбочен анализ станало ясно, че сперматозоидите не били чувствителни към самата концентрация, а към нейната промяна.
Това означавало, че те могат да “смятат”, т.е. да различават кога концентрацията на калций е висока и кога ниска и в зависимост от промяната да продължат да маневрират, отбелязва научното издание.
За да стигнат до този извод, Алварес и екипът му използвали лазерно стробоскопично осветление, подобно на това в дискотеките през 80-те години на миналия век.
Чрез него именно установили, че сперматозоидите променят скоростта си на придвижване в зависимост от промяната на концентрацията на калция. Нейната стойност била най-висока в непосредствена близост до яйцеклетката.

Психолог от град Варна - www.rionamorgan.com , Снимки от България , Wallpapers for Your Desktop

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*