Психолог във Варна , Изработка на персонални и фирмени уебсайтове


Open your mind » Любопитно

Интересни и любопитни факти за бирата

Най-старата пивоварна е немската „Вейхенштефан“ във Фрейзинг близо до Мюнхен. Тя е основана през 1040 г. При доброто пиво пяната трябва да се запазва не по-малко от 3 минути. Тя трябва да бъде плътна, бяла и да се състои от много дребни мехурчета.
Най-големият пивоварен завод е американският „Адолф Курс “ в Колорадо. Тук годи…шно се произвеждат над 2,5 милиарда литри пиво.
Най-малката пивоварна може да се смята експонатът от музея в Пилзен. Действащото копие на пивоварната било изработено от чешки майстор за брюкселската международна изложба през 1958 года. На едно варене тя прави 30 л.
Най-голямата колекция на бирени етикети (350 хил. екземпляра) принадлежи на норвежеца Ян Солберг.
Утайката говори за това, че пивото е живо и естествено. Това се отнася не само до пшеничените сортове. Така например, класическото ечемичено пиво на белгийските монаси „Шимей“ също се разлива по старинна технология, без да се филтрира.
Най-голямата халба за бира с капак е произведена от фирмата „Селангор Пют“ в Малайзия през 1985 година. Нейната височина е 198,7 см, а вместимостта й – 2796 литра.
Най-малката бирена бутилка в света се изработва в швейцарското селце Ваденсвил близо до Цюрих. Тя събира 40 милилитра пиво и струва 9 франка.
В Русия са варили много силно пиво. Чужденците отбелязвали, че не си пил руско пиво, ако не си се напил. Иван Грозни моноползирал пивоваренето, забранявайки домашното му приготвяне. Едва след 200 години разрешили на селяните по време на големи празници – четири пъти в годината да варят пиво за собствени нужди.
Древните римляни смятали пивото за дар от богинята на плодородието Церера и го славели в химни и оди. Древните народи на Месопотамия още през Х век пр.Хр. са знаели 70 различни рецепти за приготвяне на напитка от ечемик. Във Вавилон действал закон на царя Хурапи, пазещ качеството на пивото. Смъртно наказание заплашвало всеки пивовар, който разреждал пивото с вода – топяли го в бъчва с хмелна смес собствено производство.
Първи се заели да отглеждат хмел баварците. Оттогава и започва великата слава на баварското пиво. А до IX век в пивото слагали всякакви глупости: калуна, листа от лаврово дърво, ракитник, пелин и бръшлян.
Приказният крал Гамбринус, който според немската легенда е изобретил пивото, имал реален прототип. Това бил херцог Ян Примус, страстен любител на пивото.
Съставът на „правилната“ рецепта за пиво бил установен със „Закона за чистотата на пивото“, приет през 1516 година от баварския херцог Уилям .
Психолог от град Варна - www.rionamorgan.com , Снимки от България , Wallpapers for Your Desktop

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*