Психолог във Варна , Изработка на персонални и фирмени уебсайтове


Open your mind » Любопитно

Първите български пощенски марки

Първите пет български марки са издадени и пуснати в употреба на 1 май 1879 г. „Сантимите“ са отпечатани в печатницата за държавни книжа в Петербург. Първият тираж на „сантимите“ бил 250 000 броя. После били издадени още пет тиража в около 500 000 екземпляра. 
Първите български пощенски марки останали в употреба до 1896 година. От всички стойности се срещат с по-тъмни или по-светли нюанси, както и отпечатани на тънка хатия.
През 1879 г. България става член на Всемирния пощенски съюз . Българското филателно дружество е основано на 31 март 1893 г. в Пловдив.
Първата филателна изложба у нас се е провела в София през 1930 г. На 16 юли 1939 г. се е състоял първият редовен конгрес на филателния ни съюз, в който още тогава членували над 3000 души.
През 1901 г. на 20 април се пускат в употреба марките „Черешово топче“по повод 25-годишнината на Априлското въстание залепени върху картички с илюстрации от романа „Под игото“ на Иван Вазов с Боримечката, Черешовото топче . През 1902 г. се появява и втората карта-максимум с марка от поредицата 25 години от Освобождението на България от османско иго.
С тези две карти-максимум страната ни е една от основателките на максимафилията в света.
В момента издаването на пощенски марки у нас става по съвременни технологии. Филателна традиция в България не само се запазва, но и развива. Най-ценната българска марка – „Обърнатата конница“ е оценявана на 25 хил. евро.Редки български издания от периода 1935-1940 г. – тогава са били отпечатани няколко царски блока в тираж 50-100 екземпляра, от които са запазени единични бройки.

Психолог от град Варна - www.rionamorgan.com , Снимки от България , Wallpapers for Your Desktop

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*