Психолог във Варна , Изработка на персонални и фирмени уебсайтове


Open your mind » Любопитно

Интересни и любопитни факти за Тютюнът

Едно от първите неща, които направили впечатление на Колумб при пристигането му в Новия свят – един от местните жители му донесъл „малко изсушени листа, които са смятали за много ценни. Индианците пушели свити листа от тютюн исе опиянявали от дима. Америго Веспучи забелязал, че някои племена дъвчат тютюна, смесен с натрошени мидени черупки .
Тютюневият дим се приема през носа и пушейки, жреците го всмукват през малки тръбички или тръстики, след което изпадат в екстаз. След като дойдат на себе си, те разказват, че са говорили с духовете и дават отговори на въпросите на последователите си. Освен това, този народ взема дима през устата за удоволствие, когато желае да види бъдещето си в сънищата.“
/ испански писател 17 век /
Испанците донесли тютюна в Европа , като тогавашните лекари го обявили за поредното чудодейно лекарство, което лекува всички възможни болести, даже рак. Френският посланик в Португалия Жан Нико, впечатлен от тези слухове, изпратил малко от него на своята кралица Екатерина Медичи, която страдала от мигрена – за тази заслуга името на Нико е увековечело в названието никотин. В началото на 16 в. той се появил и по нашите земи.
Сър Уолтьр Рели – пират, поет, придворен и учен въвел в Европа модата да се пуши с лула. Веднъж един от новите му слуги, виждайки как от господаря излиза дим, го полял с бира да го изгаси. Друг един път кралица Елизабет I подхвърлила на своя любимец, че е голям умник, но не може да каже какво е теглото на мъглата, която пуши. Сър Рели се хванал на бас и го спечелил като измерил разликата в теглото на тютюна и на пепелта, която остава след като е изпушен.
До началото на 17 в. тютюнът бил много скъп и само знатните и преуспяващите можели да си позволяват това удоволствие. Испанците държали монопола върху него, докато в 1616 г. от английската колония Вирджиния не отплувал за Европа първият кораб, натоварен с тютюн. Основна заслуга за това имал вирджинският плантатор Джон Ролф, който въвел нов сорт по-мек тютюн и осигурил мир за колонията като се оженил за индианската принцеса Покахонтас.

Психолог от град Варна - www.rionamorgan.com , Снимки от България , Wallpapers for Your Desktop

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*