Психолог във Варна , Изработка на персонални и фирмени уебсайтове


Open your mind » Любопитно

Интересни и любопитни факти за Парите

Част от човешката история от поне 3000 години – преди това се е използвала системата на бартера. Населението на остров Яп в Микронезия се разплащало с каменни плочки. Продупчените каменни плочки имали размери от 10 сантиметра до цели 4 метра.
Разплащане с животни – името на индийскатавалута „рупия“ произхожда от „рупа“ – санскритското название за стадо , а латинската дума за пари – означава „добитък“.
Ацтеките използвали за разплащане какаовите зърна. Ценоразпис от 1545 г. , където един домат струвал едно какаово зърно, а цял заек можело да се купи срещу 100 какаови зърна.
Около 1100 пр.н.е., китайците не разменят предмети , а умалени копия на същите предмети, излети от бронз. С времето малките ками, лопати и вили са били изоставени за сметка на по-удобната кръгла форма, която води до появята на първите монети.През 600 г.сл.н.е. те преминават от монети към книжни пари.В древния
В Рим производството на монети се е извършвало в храма на Юнона Монета – оттам произлиза наименованието „монета“. Съществували са и специални монети- спринтии, с еротични мотиви, предназначени за разплащане с проститутки.
В Лаос има най-малко пари в обращение- само по 1 щатски долар на човек и е единствената държава на земята, където не се използват монети, а само книжни пари!
На банкнотите на Канадската централна банка от 1954 година структурата на косата на портрета на британската кралица Елизабет ІІ наподобявала дяволско лице. Матрицата трябвало да бъде сменена, но вече отпечатаните банкноти били кръстени „дяволски лик“.
Първите монети, отсечени по българските земи, на тракийското племе дерони, са датирани от 500-480 г. пр. н.е.През 1880 г. Второто Народно събрание на България приема закон, с който се създава националната валута лев = 100 стотинки = 1 френски франк.

Психолог от град Варна - www.rionamorgan.com , Снимки от България , Wallpapers for Your Desktop

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*